A.s. zondag 25 februari zingt, in het kader van de naderende Heiligdomsvaart, wederom een gastkoor tijdens de heilige mis van 11.30 uur in de Sint Servaas Basiliek.
Het zal op 21 november 1993 precies 250 jaar geleden zijn dat in de St. Caeciliavergadering van het jaar 1743 het “Broederschap van de Sangers in de Kerck tot Moock” werd opgericht door Pastoor Theodorus Coppers “met de Samentlijcke Broederen tot Godts Eer en Glorie en tot Stigtinge van de Gemeente” Zo staat het stijlvol gekalligrafeerd op de titelpagina van het oprichtingsboek uit 1743, dat voor het nageslacht bewaard is gebleven. Met de beste bedoelingen was het Broederschap van start gegaan, maar niemand kon toen voorzien dat na 275 jaar de Broederschap nog steeds springlevend zou zijn.
Er zijn nog maar weinig koren te vinden die elke week de prachtige Gregoriaanse gezangen ten gehore brengen en zodoende een extra dimensie geven aan de vieringen in de kerk. De huidige ‘ Sangers’ zijn verknocht aan het Gregoriaans, aan Middeleeuwse gezangen, spiritueel, polyfoon en meerstemmig, graag Latijns, en willen dit ook graag uitdragen. Onder de bezielende leiding van hun dirigent Wil Wijers repeteert het koor een avond per week, en met de jarenlange ervaring van de meeste leden - sommigen zijn al vele jaren lid - blijft het voor de ‘Sangers' een genoegen om samen te zingen.
Er is in die afgelopen 250 jaren veel lof en leed bezongen en er waren ook veel vieringen waaraan alleen de ouderen onder ons nog herinneringen hebben: het lof, de vespers, de kruisweg, de processies. Het is allemaal minder geworden, maar het koor is gebleven, mét de Latijnse gezangen. Goede muziek brengen is eigenlijk “dubbel bidden”, of zoals het al eeuwen gezegd wordt in het Latijn: Qui bene cantat, bis orat.
In 1987 zijn de ‘Sangers' op bezoek geweest bij de ‘bron’ van het Gregoriaans: de monniken van de Abbaye Saint Pierre in Solesmes. In 2001 en 2011 hebben de Broeders op uitnodiging gezongen in Rome, de Friezenkerk, Santa Maria Maggiore en andere kerken. Maar ook in Nederland, van Groningen tot Maastricht, en Duitsland en België is vaker gezongen.