Kom 12/12/2022 mee praten over het thema van de Heiligdomsvaart 2025
21 november 2022
KOM 12/12/2022 MEE PRATEN over het thema van de Heiligdomsvaart 2025: WEES EEN BRUGGENBOUWER
Lees meer
#
Bijeenkomst Euregio-comité
09 maart 2020
Op het stadhuis van de stad Sint-Truiden verzamelden de Euregionale comités van de Zevenjaarlijkse feesten uit de Euregio. Vertegenwoordigers van Susteren, Maastricht, Tongeren en Hasselt ontmoetten er de initiatiefnemers van de Zevenjaarlijkse Trudofeesten.
Lees meer
#
Installatie nieuwe leden
29 oktober 2019
Maandagavond 28 oktober zijn er 6 nieuwe leden geïnstalleerd bij de Vereniging het Graf van Sint Servaas.
Lees meer
Jubileumconcert fanfare Sint Servatius
06 juni 2019
Zondag 16 juni, 14.00 uur, Sint-Theresialkerk
Lees meer
#
Theatervoorstelling ‘De OmZieners’ in Maastricht - 1 mei 2018 - Sint Servaas Basiliek
05 april 2019
In het kader van de week van Sint Servaas komt er een bijzondere theatervoorstelling naar Maastricht: De OmZieners. De voorstelling wordt gebracht door de Joseph Wresinski Cultuur Stichting. Dit is een multicultureel theatercollectief van professionele theatermakers en mensen die in armoede leven. Zij richten zich op een breed publiek uit alle geledingen van de samenleving. Een unieke ervaring voor iedereen met een open blik. De voorstelling wordt georganiseerd samen met de Vereniging Het Graf van Sint Servaas en is op uitnodiging van deken Dautzenberg.
Lees meer
#
Heiligdomsvaart-Messiah te zien op RTV-Maastricht
19 december 2018
RTV-Maastricht zendt op 25 december (Eerste Kerstdag) en op 27 december om 17.00 uur de Messiah, zoals uitgevoerd tijdens de Heiligdomsvaart van Maastricht, uit in het tv-programma de Carrousel. De opnames hiervoor zijn gemaakt door Studio 35 Maastricht
Lees meer
#
Vergadering Euregiocomité zaterdag 17 november 2019
19 november 2018
Op de foto leden van het Euregiocomité bij gelegenheid van de vergadering op zaterdag 17 november 2018 in de Sint Servaasbasiliek te Maastricht. Het Euregiocomité bestaat uit vertegenwoordigers van de Heiligdomsvaarten Susteren en Maastricht en van de Virga Jessefeesten Hasselt en de Kroningsfeesten Tongeren. Het Euregiocomité heeft zich tot doel gesteld om jaarlijk met elkaar van gedachten te wisselen en om kennis en ervaring met elkaar te delen. Uiteraard stond er ook een terugblik op de agenda van de Heiligdomsvaart Maastricht die dit jaar succesvol werd gehouden. Tevens werd het voorzitterschap van het Euregiocomité overgedragen aan de collega’s van Susteren waar de volgende Heiligdomsvaart zal worden gehouden in 2021.
Lees meer
#
Filmvoorstelling vrijdagavond 1 juni verplaatst naar het Centre Céramique!!
01 juni 2018
In verband met de weersomstandigheden is de filmvoorstelling van vrijdagavond 1 juni verplaatst naar het Centre Céramique!!
Lees meer
#
Groot Heiligdomsvaart Concert uitverkocht!
28 mei 2018
Het Groot Heiligdomsvaart Concert door het Limburgs Jeugd Symfonie Orkest Amikejo en het Aachener Domchor/Domsingschule dat a.s. vrijdagavond zal worden uitgevoerd in de Theresiakerk is volledig uitverkocht!
Lees meer
#
!! Voorstellingen Ananda Puijk 30 & 31 mei a.s. geannuleerd
28 mei 2018
Helaas moeten wij mededelen dat de voorstellingen van Ananda Puijk op 30 & 31 mei a.s. in de Muziekgieterij zijn geannuleerd.
Lees meer
#
Zomerse temperaturen verwacht tijdens eerste ommegang Heiligdomsvaart
24 mei 2018
Advies aan bezoekers: zorg voor bescherming en water! Voor a.s. zondag 27 mei, de dag van de eerste ommegang in het kader van de Heiligdomsvaart, worden hoge zomerse temperaturen verwacht. De Heiligdomsvaart-organisatie adviseert de bezoekers om zich hierop goed voor te bereiden door te zorgen voor voldoende bescherming (geen paraplus) en om zelf water mee te nemen water. Voor de deelnemers aan de ommegangen zal er door de organisatie water worden uitgedeeld.
Lees meer
#
'Heiligdomsvaart Maastricht, tussen zwart-wit en kleur'
21 mei 2018
​Op 21 mei 2018 zond L1 een mooie documentaire uit over de afgelopen edities van de Heiligdomsvaart.
Lees meer
#
Frank Steijns bij L1 Radio over het Heiligdomsvaartlied
19 mei 2018
Zondagavond 20 mei om 19.00 uur doet Frank Steijns, als gast bij Emil Szarcowicz, enthousiast verslag op L1 Radio over het Heiligdomsvaartlied 2018. De uitzending wordt herhaald op dinsdagavond 22 mei.
Lees meer
#
​Fanfare Sint Servatius viert de Servaas-maand en Heiligdomsvaart
18 mei 2018
Fanfare Sint Servatius eert haar naamgever Sint Servatius nadrukkelijk in de Servaas-maand mei. Daarnaast geeft de fanfare uit Biesland acte de présence tijdens de 55e editie van de Heiligdomsvaart Maastricht.
Lees meer
#
​Ommegang Heiligdomsvaart op 27 mei live op TV
17 mei 2018
De eerste ommegang van de Heiligdomsvaart Maastricht op 27 mei a.s. zal rechtstreeks worden uitgezonden via televisie. Een co-productie tussen RTV Maastricht en L1 maakt deze uitzending mogelijk. Naast de uitzending via tv is de Heiligdomsvaart-processie ook te volgen via de Facebook-pagina en de website van RTV Maastricht. De tv-uitzending begint op 27 mei om 15.30 uur.
Lees meer
#
Video-interview op katholiekleven.nl
08 mei 2018
Onlangs werden Joseph Goumans, voorzitter van de Vereniging het Graf van Sint Servaas en Harry Kuijpers, voorzitter van het Broederschap van Sint Servaas, geïnterviewd over de naderende Heiligdomsvaart. Beide deden hun verhaal voor KatholiekLeven.nl, een internet videostation gebaseerd op een initiatief van de Nederlandse bisschoppen.
Lees meer
#
Bronprocessie onder stralende zon!
07 mei 2018
Dit jaar zijn er meerdere momenten dat we te gast zijn bij de Bron van Sint Servaas in Biesland. Op 24 mei zal daar de officiële opening plaatsvinden van de 55e editie van onze Heiligdomsvaart. Op zondag 6 mei vond de traditionele processie naar de Bron plaats als begin van de Servaasweek. Dat dat gebeurde onder een stralende zon!
Lees meer
#
Sleutel naar de Hemel - Kloosterbibliotheek Wittem 20 mei - 1 juli 2018
04 mei 2018
Tegenwoordig is de Noodkist van Sint Servaas elke dag in de schatkamer van de Sint Servaasbasiliek te bewonderen. Vroeger werd de kist maar een keer in de zeven jaar getoond. Deze lente kunnen bezoekers in de bibliotheek van Wittem de aantrekkingskracht ervaren en meer over de legende van Sint Servaas en de Noodkist te weten komen.
Lees meer
#
​Stadsprocessie Maastricht op zondag 13 mei
28 april 2018
Zondag 13 mei a.s. trekt de jaarlijkse stadsprocessie door het centrum van Maastricht. Deze processie sluit de ‘ Servaasweek' af en start om 11.45 uur na de pontificale hoogmis in de Sint Servaasbasiliek. Voorafgaand aan de processie zal ‘ Grameer’ worden geluid om 09.40 uur en vindt er een pontificale Hoogmis plaats om 10.00 uur in de Sint Servaasbasiliek.
Lees meer
#
Mevrouw Hanny Hendrix lid in de orde van Oranje Nassau
27 april 2018
​De jaarlijkse lintjesregen is weer begonnen. In Maastricht deelde burgemeester Annemarie Penn te Strake de Koninklijke Onderscheidingen uit aan Maastrichtenaren die zich de afgelopen jaren verdienstelijk hebben gemaakt o.a. als vrijwilliger bij een Stichting, vereniging of als mantelzorger. Het mooiste van deze lintjesregen is altijd de reactie van de gedecoreerde. Er is altijd wel een traantje te ontdekken als de woorden “het heeft zijne Koninklijke hoogheid behaagt u te decoreren in de orde van Oranje Nassau” vallen. Daarnaast de smoezen om iemand naar een bepaalde plek te lokken waar dan vrienden en familie deze persoon op staan te wachten.
Lees meer
#
Programma filmvoorstellingen Heiligdomsvaart bekend!
26 april 2018
Het programma voor deze bijzonder sfeervolle buitenvoorstellingen is inmiddels bekend en vindt u op onze speciale pagina.
Lees meer
Servaasmenu bij Brasserie Keizer
26 april 2018
Als eerste horecabedrijf in Maastricht haakt Brasserie Keizer in op de komende Heiligdomsvaart.
Lees meer
Op weg naar de Heiligdomsvaart met zangkoor Margoda uit Hasselt
25 april 2018
Aanstaande zondag mogen we, in het kader van aanstaande Heiligdomsvaart, weer een gastkoor begroeten in de Heilige Mis van 11.30 uur in de Sint Servaasbasiliek. Het zangkoor Margoda uit het Belgische Hasselt zal de mis die dag opluisteren. Het koor zingt de ‘Missa Sancti Johannis Baptistae’ van componist Jan Vermulst. Het koor is opgericht in 1968 en staat onder leiding van de dirigent de heer Guy Franssen.
Lees meer
#
Groot Heiligdomsvaart concert Amikejo wegens groot aantal deelnemers verplaatst naar de Sint-Theresiakerk
24 april 2018
Amikejo, het grootste jeugd symfonieorkest van de Euregio geeft een speciaal concert in de Sint-Theresiakerk Maastricht op 1 juni 2018, aanvang 19.00 uur, tijdens de Heiligdomsvaartfeesten.
Lees meer
#
Stadswandeling Heiligdomsvaart
03 april 2018
​Maastricht maakt zich op voor de viering van de 55e Heiligdomsvaart: Op 24 mei 2018 is het zover. 11 dagen lang staat de stad bol van de activiteiten. De eerste bekende Heiligdomsvaart in Maastricht was al in 1391 en al snel werd het zo’n succes dat Maastricht overspoelt werd door pelgrims en bezoekers. Toen stonden vooral reliektoningen centraal. Na de toning bliezen de naar schatting telkens tienduizend pelgrims op het Vrijthof op hun pelgrimshoorns. Het moet een oorverdovend kabaal zijn geweest! Maar wat is de Heiligdomsvaart eigenlijk? En wie was Sint Servaas? Waarom kwamen er zoveel pelgrims naar Maastricht? En hoe merk je dat nu eigenlijk nog? Wil je op een leuke manier te weten komen wat er allemaal aan de hand is, dan is deze wandeling iets voor jou.
Lees meer
#
​Unieke legpenning in het kader van de Heiligdomsvaart te koop
30 maart 2018
In het secretariaat van de Heiligdomsvaart aan het Keizer Karelplein 8c, aan de kassa van de schatkamer van de Sint Servaas en bij het acceuil van de Onze Lieve Vrouwebasiliek, is een unieke en bijzonder mooie legpenning te koop. Deze legpenning, gemaakt door ontwerper Joost Jeuken, is speciaal vervaardigd voor de aanstaande Heiligdomsvaart en te koop voor € 88,-.
Lees meer
#
​BARMHARTIGHEID GEFOTOGRAFEERD
12 maart 2018
Het Centre Céramique heeft de primeur de eerste van een reeks tentoonstellingen ter gelegenheid van de Heiligdomsvaart 2018 te presenteren. Op 25 maart a.s. (van 14.30 tot 17.00 uur) wordt de expositie 'BARMHARTIGHEID. BEELDEN VAN NAASTENLIEFDE' geopend.
Lees meer
#
Boekpresentatie ‘Servaas Achterna’ op zondag 11 maart
27 februari 2018
Eerste exemplaar aan loco-burgemeester van Maastricht. Het boek ‘Servaas Achterna’, dat speciaal wordt uitgegeven in het licht van de naderende Heiligdomsvaart Maastricht, wordt op zondag 11 maart gepresenteerd in Boekhandel Dominicanen. Loco-burgemeester Bert Jongen, tevens wethouder van cultuur, ontvangt het eerste exemplaar uit handen van voorzitter Joseph Goumans van de organiserende Vereniging het Graf van Sint-Servaas. Iedereen is van 12.15 tot 13.00 uur welkom bij deze boekpresentatie.
Lees meer
#
Rijnlandlezing 2018 in het teken van duurzaamheid en barmhartigheid als opdracht voor overheid en samenleving
22 februari 2018
​Donderdag 31 mei wordt door de Provincie Limburg de 3e Rijnlandlezing in het gouvernement aan de Maas georganiseerd. Deze editie, waaraan wordt meegewerkt door de organisatie van Heiligdomsvaart Maastricht, heeft als titel: ‘Doe goed; duurzaamheid en barmhartigheid als opdracht voor overheid en samenleving’. Spreker vanuit de wereldlijke invalshoek is ZKH Prins Jaime de Bourbon de Parme, ambassadeur bij de Heilige Stoel voor het Koninkrijk der Nederlanden. Spreker vanuit de kerkelijke invalshoek is de uit Limburg afkomstige Mgr. Bert van Megen, pauselijk nuntius in Zuid Soedan en Eritrea.
Lees meer
#
​Inzegening secretariaat en openingstijden
21 februari 2018
Op zondag 4 maart, aansluitend aan de Heilige Mis van 11.30 in de Sint Servaas Basiliek, zal het secretariaat van de Heiligdomsvaart 2018 worden ingezegend door pastoor-deken Dautzenberg. Met deze handeling wordt het secretariaat, gelegen aan het keizer Karelplein 8c, feestelijk in gebruik genomen. Iedereen is bij deze inzegening van harte uitgenodigd.
Lees meer
#
Sint Servaas en de sleutel naar een toekomstbestendige Heiligdomsvaart
21 februari 2018
Internationale UM studenten doen aanbevelingen Hoe kunnen we er voor zorgen dat generaties na ons de Heiligdomsvaart in ere houden. Dat was de cruciale vraag die de Vereniging het Graf van Sint Servaas, organisator van deze zeven jaarlijkse pelgrimage rondom het graf van Sint Servaas, voorlegde aan het University College Maastricht. Houd vast aan de religieuze oorsprong, investeer in netwerken en communiceer via de moderne media. Aldus de belangrijkste aanbevelingen van een groepje van zeven studenten die zich in het fenomeen verdiepten.
Lees meer
#
25.02.18: “Broederschap van de Sangers in de Kerck tot Moock” in de Servaas
19 februari 2018
​A.s. zondag 25 februari zingt, in het kader van de naderende Heiligdomsvaart, wederom een gastkeer tijdens de heilige mis van 11.30 uur in de Sint Servaas Basiliek. Dit keer luistert de “Broederschap van de Sangers in de Kerck tot Moock” de heilige mis van 11.30 uur op.
Lees meer
#
Zing mee met de Capella Sancti Servatii tijdens de slotmis van de Heiligdomsvaart
28 januari 2018
Van 24 mei tot en met 3 juni 2018 vindt de Heiligdomsvaart Maastricht plaats. De Cappella Sancti Servatii is het vaste koor van de Sint Servaas Basiliek. We kijken uit naar dit indrukwekkende 7 jaarlijkse religieus evenement rondom de relieken van Sint Servaas. Tijdens de slotmis op 3 juni kunt u meezingen met dit prachtige koor!
Lees meer
#
Kinderen schilderen werken voor ommegangen Heiligdomsvaart
28 november 2017
Zeven Maastrichtse basisscholen gaan kunstzinnig aan de slag met de zeven werken van barmhartigheid. De groepen 7 en 8 schilderen de werken op een doek. Deze worden tentoongesteld in boekhandel Dominicanen en ze krijgen een plek in de ommegangen van de Heiligdomsvaart.
Lees meer
#
Op weg naar de Heiligdomsvaart met Mixed Harmony Maastricht
13 november 2017
In november zal niet op de laatste zondag van de maand, maar op de voorlaatste zondag, een gastgezelschap muzikaal de liturgie van de Heilige Mis van 11.30 uur in onze Sint Servaas Basiliek ondersteunen. Op 19 november valt deze eer te beurt aan Mixed Harmony Maastricht.
Lees meer
#
Proficiat Koninklijke Harmonie St. Cecilia uit Mheer!
24 oktober 2017
De organisatie van de Heiligdomsvaart Maastricht feliciteert de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Mheer met de eerste prijs met lof der jury die het korps afgelopen zondag behaalde tijdens het concertconcours van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen.
Lees meer
#
Op weg naar de Heiligdomsvaart met het mannenkoor St. Caecilia uit Sweykhuizen
22 oktober 2017
Het is inmiddels een goede gewoonte geworden dat de laatste zondag van de maand een gastkoor de heilige mis van 11.30 uur in onze Sint Servaasbasiliek muzikaal opluistert. Zo ook op zondag 29 oktober! Dan mogen we het mannenkoor St. Ceacilia uit Sweykhuizen van harte begroeten.
Lees meer
#
Virga Jessefeesten Hasselt staan op punt van beginnen
21 juli 2017
In Maastricht vieren we al honderden jaren de Heiligdomsvaart. In Hasselt kent men ook een Heiligdomsvaart. Daar worden al eeuwenlang de zogenaamde Virga Jessefeesten gevierd. Om de zeven jaar wordt Hasselt omgetoverd in een bijzonder plek met een buitengewone sfeer rondom de Virga Jesse, het Mariabeeld dat in Hasseltse basiliek staat. Haar naam verwijst naar het Oude Testament waarin de Twijg van Jesse aan een omgehakte boom ontspruit - een teken van hoop.
Lees meer
#
Op weg naar de Heiligdomsvaart met Sint Urbanus Zang en Vriendschap
19 juni 2017
In de aanloop naar de Heiligdomsvaart in 2018 staat de H. Mis van 11.30 uur op zondag in de Servaasbasiliek te Maastricht in het teken van gastvrijheid. Op zondag 25 juni mogen wij het kerkkoor Sint Urbanus Zang en Vriendschap uit Belfeld begroeten.
Lees meer
#
Op weg naar de Heiligdomsvaart met zangkoor Sint Caecilia uit Amby
24 mei 2017
Als opmaat naar de Heiligdomsvaart 2018 zal er elke laatste zondag van de maand een optreden plaatsvinden van een gastkoor in de Heilige Mis van 11.30 uur in de St. Servaasbasiliek.
Lees meer
#
Tijd voor de lintjes - deel 3
15 mei 2017
​Mevrouw Elly de Haan-Verduyn is woensdag 10 mei benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ze krijgt de onderscheiding voor haar jarenlange inzet voor het kerkelijke leven in Maastricht en Zuid-Limburg.
Lees meer
#
Tijd voor de lintjes - deel 2
07 mei 2017
Op woensdag 26 april om 11.45 uur werd tijdens een vergadering van het Percessiecomite aan mevrouw Lizzy Bovens-Westenberg een lintje uitgereikt. Zij is benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau.
Lees meer
#
Promotievideo Heiligdomsvaart 2018
06 mei 2017
Promotievideo HDV 2018
Lees meer
#
Grameer luidt bij uitvaart Philip Houben
28 april 2017
​A.s. zaterdag 29 april zal vanuit de Sint Servaasbasiliek ‘de Grameer’ om 10.40 uur worden geluid als eerbetoon aan de overleden Maastrichtse oud-burgemeester Philip Houben.
Lees meer
#
Tijd voor de lintjes
26 april 2017
Zo rond Koningsdag worden weer de Lintjes uitgedeeld. Zo ook aan de heer W.P.M. van Haaren (Walter). Hij werd benoemd tot Lid in de orde van Oranje door burgemeester Annemarie Penn - te Strake in de Kanunnikenkelder van de Sint Servaasbasiliek.
Lees meer
#
6 mei 2017: Op weg naar de Heiligdomsvaart
29 maart 2017
Een jaar voor de officiële opening van de eerstvolgende Heiligdomsvaart Maastricht, trekt zaterdag 6 mei aanstaande een processie vanuit de St. Martinuskerk in Wyck naar de St. Servaasbasiliek in het centrum van Maastricht. Hiermee wordt aangegeven dat Maastricht op weg gaat naar de 55e uitgave van de Heiligdomsvaart, die de titel draagt ‘Doe goed en zie niet om’, en die plaats zal vinden van 24 mei tot en met 3 juni 2018.
Lees meer
#
Trichter voor jarige Joseph Goumans
23 maart 2017
​Voorzitter Joseph Goumans van het Graf van Sint Servaas, is zondagochtend 19 maart onderscheiden met de Trichter. De penning die bij dit eerbewijs hoort werd hem na de hoogmis van de Sint Servaasbasiliek in handen gegeven door burgemeester Annemarie Penn – te Strake.
Lees meer
#
Euregiodag 15.03.2017
13 maart 2017
​Op de foto de leden van het Euregiocomité, een samenwerkingsverband van de Kroningsfeesten van Tongeren, De Virga Jesse Feesten van Hasselt en de Heiligdomsvaarten van Susteren en Maastricht.
Lees meer
#
Sjevraoje bij welkom in de Sint Servaasparochie
03 december 2016
In aanloop naar de Heiligdomsvaart in 2018, mogen we pastoor-deken John Dautzenberg welkom heten in de Sint Servaas parochie. De nieuwe deken vertelt over zijn rol in de Heiligdomsvaart en wat het thema ‘Doe goed en zie niet om’ voor hem betekent. 
 

Wie bij kersverse deken Dautzenberg aanbelt, wordt welkom geheten door zijn hond Joep. Tijdens zijn ommetjes met Joep, verkent de pastoor de omgeving van zijn nieuwe parochie. Op 6 november werd hij als deken van Maastricht geïnstalleerd in de Sint-Servaasbasiliek. Hij beleefde het als een “enorm indrukwekkende dag”. Hij leerde die dag zijn eerste Maastrichtse woord: “Ik kreeg sjevraoje bij de intocht”.
Lees meer
#
Installatie pastoor-deken Dautzenberg zondag 6 november
02 november 2016
Zondag 6 november wordt pastoor John Dautzenberg geïnstalleerd als nieuwe pastoor van de, al geruime tijd samenwerkende, clusterparochies van St. Servaas en St. Anna/St. Lambertus en als deken van Maastricht. Deze installatie zal plaatsvinden a.s. zondag om 14.30 in de St. Servaasbasiliek in Maastricht tijdens een plechtige hoogmis.
Lees meer