'We vertrouwen op de zegen van Sint Servaas'

Dat waren de woorden waarmee Joseph Goumans, voorzitter van de vereniging het Graf van Sint Servaas, donderdag aangaf dat de opening van de 55e Heiligdomsvaart zou plaatsvinden aan de Bron van Sint Servaas. Het spande erom of dat zou gaan lukken. De buienradar en de eerdere weersvoorspellingen maakten dat er ook gedacht moest worden aan een ‘slecht-weerscenario’.

“Het bleek gelukkig allemaal niet nodig te zijn en we werden niet teleurgesteld in het vertrouwen dat we hadden gesteld in Sint Servaas. Het bleef, op een paar druppels na, droog”, vervolgde Joseph Goumans.

"De opening van de Heiligdomsvaart vond traditioneel plaats in de prachtige omgeving van de Bron aan de Cannerweg. In het bijzijn van ruim 100 mensen werd de 55 editie geopend door Mgr. Schnackers, administrator van ons bisdom, samen met deken Dautzenberg en kapelaan Garcia."

Na deze stemmige opening aan de Bron, vond er een korte processie plaats met als middelpunt het borstbeeld van Sint Servaas. Het borstbeeld werd - onder muzikale begeleiding van Fanfare Sint Servatius - gedragen vanaf het Keizer Karelplein via het Vrijthof naar het Bergportaal bij het Vagevuur. Het hoogtepunt van de aansluitende pontificale mis was het binnendragen van de Noodkist. De Noodkist blijft, gedurende de periode van de Heiligdomsvaart, in de Sint Servaasbasiliek staan als middelpunt voor de verering van Sint Servaas.